Belægningssten
Guide til lægning af belægningssten
At bestille en anlægsgartner eller brolægger, til at anlægge din haveterrasse eller indkørsel, kan hurtigt vise sig at være en dyr affære. At gøre arbejdet selv, kan derfor være en god mulighed for dig, og vores tips kan hjælpe dig godt på vej til at få et super godt resultat.
Hos os finder du et udvalg af alt fra havefliser og herregårdssten til hjertingsten og diverse specialvarer. Disse er ideelle at bruge til gør-det-selv projektet, når du skal lægge sten udenfor.
Belægningens underlag er essentielt
Et solidt underlag er altafgørende for at din terrasse eller indkørsel bliver anlagt tilfredsstillende. Det er derfor vigtigt at dit underlag bliver lavet med formålet for anlægningen for øje.
Derfor skal de tre lag i underlaget, hhv. bundlag, bærelag og et afretningslag, opbygges forskelligt alt efter formålet. Samtidig er det vigtigt at du har jordbundsforholdene i mente, da jorden har forskellig hårdhed.
Hvis du eksempelvis har planer om at anlægge en indkørsel, er kravene til belægningens underlag højere end hvis du ønsker at anlægge en haveterrasse.
En god tommelfingerregel til belægning af indkørsler
Da bundlagets tykkelse afhænger af den jordtype hvorpå anlægningen skal bygges, er der nogle gode tommelfingerregler du kan følge. Ved anlæggelse af indkørsel hvor jorden primært består af ler, skal bundlaget være mindst 30 centimeter tykt. Hvis jorden er primært består af grus og sand, er et bundlag på 20 centimeter normalt tilfredsstillende.
Underlaget ved belægning af terrasser
Ved belægning af terrasser, er bærelaget knapt så vigtigt, da der ikke vil være så stort et pres på stenene og jorden nedenunder, som ved en indkørsel, hvor tonstunge biler dagligt kører.
Derfor kan bundlaget med rette reduceres, men det er svært at give et specifikt mål, da det igen kommer an på jordens bestanddele.
Glem ikke fugerne
Når du anlægger terrasse eller indkørsel med belægningssten, vil der altid opstå små fuger mellem stenene, som sikrer at belægningen ikke overbelastes ved brug. At have den korrekte fugeafstand er derfor endnu en essentiel ting, du skal være opmærksom på, når du selv går i gang med at anlægge sin terrasse.
Hvis man ingen fuge, eller en for lille fuge, vil der undertiden blive slået små stykker af stenene.
Vi anbefaler som regel en fugebredde på 2 - 5 millimeter, hvor du samtidig skal være opmærksom på, at fugerne ikke ligger ud for hinanden, hverken på rektangulære flader såvel som ved rundinger. Fuger i disse områder vil svække belægningens styrke samt dets udseende i mange tilfælde.
Fyld fugerne med sand
Fugernes funktion bliver ikke udnyttet til fulde uden sand i dem. Fugerne skal derfor fyldes med tørt sand uden lerindhold, og belægningen vibreres med en pladevibrator et antal gange, til sandet falder på plads.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at fliserne ikke bør vibreres med en maskine, men snarere med et stykke træ eller lignende, som man kan støde fliserne på plads med.
Den første tid efter du har færdiggjort din belægning, skal fugerne efterfyldes med sand, som skal fejes ned i fugerne.
Hvis du fylder fugerne korrekt og regelmæssigt, så bidrager de til belægningens styrke og pæne fremtoning.