Gipsplader
GIPSPLADER TYKKELSE
Gipsplader består af et lag sammenpresset gips, med et lag af papir på hver side. En plade er typisk 13 mm tyk, hvilket er med til at gøre dem lette at arbejde med, fordi de ikke vejer noget synderligt. Man kan drage paralleller til krydsfinerplader, som ligeledes er lette, tynde og nemme at arbejde med. En gipsplade er overraskende kraftig, taget tykkelsen i betragtning, og er derfor en hyppigt anvendt beklædningsplade i forbindelse med huskonstruktioner.
Gipsplader er ofte brugt som erstatning for træplader, grundet de er mere brugervenlige og nemmere at arbejde med. Ligeledes er de også at foretrække, hvis du er alene om dit byggeprojekt, fordi de stort set ikke vejer noget. Ydermere er de nemme at tilpasse i størrelsen – du kan uden problemer skære dem til med en hobbykniv eller en sav. På den måde kan du nemt og hurtigt tilpasse en gipsplade til lige præcis den størrelse, du skal bruge. Vælger du at opsætte gipsplader, som hele lofter eller vægge, kan du med fordel spartle dem for at skjule overgange mellem pladerne og på den måde opnå et flot ensartet resultat.
SPECIELLE GIPSPLADER TIL RUM MED FUGTIGT MILJØ
Gipsplader er som sagt oplagt at bruge i mange forskellige slags konstruktioner. Dog skal du være opmærksom på, at de almindelige grå gipsplader ikke må bruges i våde og fugtige miljøer. Det er især badeværelser, hvor luftfugtigheden er væsentligt højere end i andre rum. Men også I køkkener, hvor der forekommer maddampe, som også er med til at øge luftfugtigheden. Til disse type miljøer findes der vådrumsgips. Vådrumsgips er designet til at være resistent overfor fugt. I disse typer af gipsplader er gipsen inden i og kartonen uden på imprægneret. Imprægneringen gør, at fugten ikke kan trænge ind i gipsen. Det er dog værd at notere, at vådrumsgipspladerne er tungere og hårdere at arbejde med end normale gipsplader.
Hvis du bruger normale gipsplader i rum med fugtigt miljø, ville gipsen med tiden, grundet manglende imprægnering, blive blødt og langsomt smuldre. Derfor er det vigtigt at bruge vådrumsgipsplader i rum, hvor der er fugtigt miljø.
SKAL DU BRUGE MK-GODKENDTE GIPSPLADER?
Du kan komme ud for situationer, hvor nogle byggeprojekter kræver MK-godkendte gipsplader. Hvad er en MK-godkendt gipsplade? Det er en godkendelse fra Godkendelsesordningen for materialer og konstruktioner til byggeri. En sådan godkendelse betyder, at dit byggeprodukt, i dette tilfælde din gipsplade, er lovlig og må anvendes i Danmark. Med andre ord lever en MK-godkendt gipsplade op til den danske lovgivning inden for området.
Hos Lavpris træ finder du MK-godkendte gipsplader. Det fremgår tydeligt i produktnavnene, hvis de er MK-godkendte. Så hvis dit byggeprojekt kræver MK-godkendte gipsplader, eller du bare helst ser, de gipsplader du bruger, er MK-godkendte, så finder du dem her i vores gipsplade sortiment.
Sidder du inde med nogle spørgsmål omkring gipsplader, som du ikke har fået svar på, så er du altid velkommen til at kontakte os for yderligere rådgivning på tlf: 70 20 16 30.
SPARTEL GIPSPLADER – HVORDAN SPARTLER MAN GIPSPLADER?
Uanset om du skal bruge gipsplader til loft- eller vægbeklædning, vil du gerne have, at samlingerne ikke er synlige, når du er færdige med alt spartelarbejdet. Men spartler du ikke gipspladerne ordentligt, risikerer du, at du står tilbage med nogle gipsplader, hvor samlingerne kan ses – og det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt. For at få det bedste resultat, er det faktisk nødvendigt at gennemføre hele tre spartlinger.
Først og fremmest skal du lægge spartelmassen på en bred spartel – gerne en spartel på ca. 150 mm – hvorefter du smører spartelmassen grundigt rundt. Du skal især være opmærksom på, at der kommer tilstrækkeligt med spartelmasse mellem revnerne. Skruehullerne skal også spartles.
Imens at spartelmassen stadig er våd, skal du trykke papirstrimlen fast. Her skal du starte oppefra og bevæge dig ned. Der må ikke være luftbobler bagved papirstrimlen, men mellemrummet mellem pladerne skal heller ikke fyldes helt.
Når spartelmassen er tørret, skal andet lag spartelmasse smøres på. Men denne gang skal du arbejde dig nedefra og op, så papirstrimlen bliver dækket. Efterfølgende – i én lang bevægelse – skal spartelmassen glattes ud oppefra og ned.
Tredje – og sidste – lag spartel skal smøres på med en bred spartel, men først når lag 2 er tørt. Her skal den brede spartel anvendes nedefra og op. Derefter skal du vente 24 timer, inden du sliber de områder, hvor du har spartlet.
HVAD ER GIPSPLADER LAVET AF?
Gipsplader er, som navnet antyder, lavet af gips. Gips er lavet af calciumsulfat, som er et naturligt mineral, der bl.a. findes i den danske undergrund. Gipsen får sin karakteristiske struktur, når den bliver opvarmet til en temperatur på mellem 120 og 180 grader, hvorfor det også kaldes for brændt gips.
GIPSPLADER TIL LOFT
Gipsplader til loft – gipsloft – anvendes i dag i de fleste nye boliger, der bliver bygget. Loftet får en pæn, ensartet overflade, der til forveksling minder om et pudset loft. Vi har flere forskellige MK-godkendte gipsplader, som du kan anvende til dit loft. Tag f.eks. vores MK-godkendte gipsplade i 13 mm fra Siniat. Der er tale om gipsplader uden synlige samlinger, som gør dem særligt velegnede til lofter. Vi anbefaler, at du gør brug af en gipssav, når du arbejder med gipsplader.