Espalier til haven

Skab en velduftende hyggekrog med et stålespalier, der danner baggrund for smukke, blålilla klematis.

Klatrende klematis vil vokse fint og give familien et idyllisk, skyggefuldt rum at nyde varmen i. Vores espalier kan nemt tilpasses så de kan anvendes som tilpasningsstykker mellem hegn.

Espalier til haven

Når foråret nærmer sig, er der intet så skønt som en velplejet have med smukke slyngplanter, frugttræer og skønne blomster, der kan skabe liv, hygge og dejlige dufte. Hvis du har grønne fingre og en have at udnytte dem i, vil du uden tvivl få glæde af et espalier, der kan skærme haven af fra alle de tumulter, der måtte komme udefra. 

Hvad er et espalier? 

Et espalier er en tremmekonstruktion af stål, der tillader smukke blomster som klematis og slyngplanter at vokse opad. Et espalier fungerer både som underlag og støtte til planternes vækst og sikrer de rette vækstbetingelser. Hos Lavpris Træ kan du altid finde et udvalg af espalier i stål til dig, der ønsker at skabe et hyggeligt og harmonisk miljø i din have.

Det kan du bruge dit espalier til

Hvis du ikke kan stå for smukke slyngplanter som klematis, efeu, blåregn m.fl. vil et espalier næsten være en uundværlig detalje i plantningsprocessen. Slyngplanter som klematis har brug for noget at støtte sig til og vokse opad, og her er et espalier en oplagt løsning, der kan opfylde dit ønske om denne type slyngplante. Et espalier er altså ideelt til dig, der drømmer om grønne vægge og et harmonisk miljø, uanset hvor stor en have du har.

Du kan placere dit espalier op ad et havehegn, eller du kan placere det frit. Dit espalier kan altså fungere som en del dit havehegn, hvis du plejer dine slyngplanter, eller de kan gøre dit eksisterende havehegn lidt mere spændende at kigge på.

Hvis du vælger at placere dit espalier mellem to mure eller hegn, vil du opleve, at særligt klatreroser og blåregn trives her. Disse planter trives i særdeleshed ved at vokse frit, og med støtten fra dit espalier, vil du opleve en smuk vækst og et langt liv for dine yndlingsplanter.

ESPALIER – HVILKE PLANTER? 

Espalier kan bruges til mange forskellige slags slyngplanter. Som allerede nævnt er klematisen oplagt at plante ved et espalier, da den snor sig flot op ad med sine remonterende blomster om sommeren. Men der findes også mange andre hurtigvoksende planter, som egner sig perfekt til espalier. 

Tag f.eks. kaprifolien, som er en anden hurtigvoksende slyngplante, der er elsket for sine yndige blomster. Kaprifolien dufter mest om aftenen og om natten, hvor den udsender en herlig duft – og ligesom klematisen findes der en masse forskellige slags kaprifolier. Kaprifolien er en såkaldt skovbundsplante, hvorfor den sagtens kan placeres et sted med meget skygge. Så hvis du har planer om at placere dit espalier et sted med meget skygge, kan du med fordel plante en kaprifolie dér. 

Blåregnen er en anden smuk slyngplante, som du kan plante ved dit espalier langs en mur f.eks. Der er tale om en yndefuld slyngplante, som pryder i enhver have eller i et gårdmiljø. I modsætning til kaprifolien, skal blåregnen stå et sted med masser af sol – f.eks. op ad en sydvendt mur ved et espalier.

Ydermere egner vin sig også perfekt til at blive plantet op ad espalier. Vin skal netop have noget at læne sig op ad – og du kan rigtig forme og vejlede grenene på vinen alt efter, hvor du ønsker, den skal vokse på espaliet. Og så får du en masse lækre vindruer, når det er sensommer.  

PLANTEKASSER MED ESPALIER OG MEGET MERE 

Her hos Lavpris Træ finder du et yderst bredt udvalg af espalier. Vi har bl.a. et spændende udvalg af plantekasser med espalier. Tag f.eks. vores dekorative plantekasse med espalier og hjul på 124 cm, som er fungicidbehandlet, hvilket betyder, at det er modstandsdygtigt over for svamp. Plantekassen har hjul, og derfor er det nemt løbende at flytte den alt efter, hvor der er mest sol eller skygge.

Du kan også gå på opdagelse i vores forskellige fritstående espalier i stål, som findes i mange forskellige størrelser. Tag f.eks. denne stålespalier 90x180 cm med kant, som passer perfekt til at have stående i forlængelse af et hegn eller lignende.  

Espalier kan også bruges som en pæn rumdeler i haven – det bidrager bl.a. til en mere dynamisk have med plads til flotte hyggekroge. Eller hvis du har et område i din have eller indkørsel, som du gerne vil skjule lidt, kan du benytte dig af dette sorte stålespalier renovationsskjul med stolper til nedstøbning. Du kan f.eks. plante stedsegrønne planter på renovationsskjulet, så det dækker for området hele året rundt.  

Optimal pladsudnyttelse med espalier

Espalier bruges som støtte og underlag til slyngplanter, fordi disse slyngplanter har arme, som griber ud efter tremmerne, og slynger sig omkring dem for at vokse op ad dem. På den måde vil du altså med espalier skabe et grundlag for en “vertikal” have og dermed få mere plads til alle dine andre grønne projekter.

Så selvom espalier i den grad også egner sig og skaber harmoni i en stor have, kan du få ekstraordinær glæde af et espalier, hvis du bor i lejlighed eller kun har få udendørs kvadratmeter at arbejde på.

Hos Lavpris Træ kan du altid finde et udvalg af espalier i høj kvalitet og i forskellige størrelser. Du skal naturligvis ikke gå på kompromis med prisen, da vi altid har skarpe online priser. Er du i tvivl om, hvilket espalier du skal købe til dit grønne projekt, er du altid velkommen til at kontakte os. Vores kundeservice har mange års erfaring i bygge- og havebranchen og ved derfor alt om espalier og anvendelse heraf.

HVORDAN BESKÆRER MAN ESPALIER?

Det varierer naturligvis fra plante til plante, hvordan de skal beskæres. Det samme er tilfældet med slyngplanter og træer, der vokser op langs espalier. Har du f.eks. et æble- eller pæretræ, der vokser langs et espalier, skal de beskæres år efter år, for at de holder deres form. 


Beskæring af frugttræer – uanset om det er espalierede frugttræer eller fritstående frugttræer – resulterer i bedre frugter, og det giver plads til mere lys og luft til frugterne, der f.eks. sidder tæt på trækronen. Beskæring af espalierede frugttræer er også en nødvendighed, da det bl.a. er vigtigt, at de nederste grene også får tilstrækkeligt med lys.

Der er nogle perioder og måneder om året, hvor det er mere hensigtsmæssigt at beskære sine espalierede frugttræer. Det kan f.eks. være, når det er højsommer i juli, hvor træerne indeholder masser af energi og sukkerstoffer, hvilket får beskæringen til hurtigere at hele. Men det kan også være i de sene sommermåneder i august og september. Omvendt er der perioder om året, hvor æble- og pæretræer ikke må beskæres. Det er f.eks. tilfældet, når frugttræerne blomstrer i april og maj; men også i november og december er det ikke hensigtsmæssigt.

KLATREROSER TIL ESPALIER   

Som allerede nævnt egner espalier sig særligt til slyngplanter som klematis, kaprifolie og blåregn samt frugttræer som æble- og pæretræer. Men klatreroser, som også kaldes for slyngroser, er også roser, der har brug for ordentlig støtte for at kunne vokse hensigtsmæssigt. Derfor kan du med fordel plante klatreroser til dit espalier, da de er særligt velegnede til at vokse op langs tremmeværk og ståltråd. Klatreroser får desuden nogle utroligt dekorative og smukke blomster, da blomsterne bl.a. vokser på sideskuddene, hvorfor de adskiller sig fra andre traditionelle roser. 

Espalierede klatreroser pryder også op langs mur- og plankeværk, skurvægge, garager eller lignende, hvor de smukke, velduftende blomster skaber et frodigt og idyllisk miljø. 

FERSKENTRÆ ESPALIER – FIGENTRÆ ESPALIER

 
Det er ikke alle, der ved det, men ferskentræer kan sagtens dyrkes her i Danmark, hvis du f.eks. planter det op langs en sydvendt væg, hvor der samtidig er godt med læ. Ferskentræer kan også sagtens anvendes som espaliering, hvor du kan forme og udspænde træets grene i de retninger, som du ønsker. Et Ferskentræ blomstrer relativt tidligt på foråret med sine karakteristiske smukke blomster.


Et andet lidt eksotisk træ, som også egner sig til espaliering, er figentræer gode eksempler på. Figentræer kan du med fordel espalierer vifteformet, som også er den mest populære form for espaliering til stenfrugttræer. 

HINDBÆR ESPALIER  


Bærbuske som hindbær egner sig også særligt godt til espalier. Netop hindbær nyder godt af lidt støtte – og her er et espalier til stor hjælp. Hindbær kan både plantes om foråret eller om efteråret. Derudover er de fleste hindbær remonterende, hvorfor de giver flere bær løbende den samme sæson.  

Product added to wishlist
Product added to wishlist